Mascota BDM

Evita greselile cand achizitionezi un sistem de invelitoare. Ai 10 strategii pentru a sti cum sa alegi oferta corecta!

DORESC GHIDUL

BDM Roof System - Distribuim tigla metalica Bilka, Budmat, Decra

Promo Ticket Facebook Portofoliu

Ventilarea sistemului de invelitoare


Postat de: Mircea - Expert BDM Roof System

10 noiembrie 2021

Greseala facuta de majoritatea persoanelor la achizitionarea invelitorii din tigla metalica! Cum diminueaza fara sa stie durata de viata a acoperisului lor?

Vezi in acest video cum va fi afectata durata de viata a tiglei metalice daca sistemul nu este ventilat

Vezi in acest video cum poate fi afectata rezistenta fixarii tiglei metalice daca nu ventilezi sistemul de invelitoare

De ce este importanta ventilatia acoperisului?

Cu clima din Romania este imposibil sa eviti crearea condensului sub invelitoarea de tigla metalica. Este foarte important sa se indeplineasca conditiile pentru evaporarea acestuia si pe durata unui an, cantitatea de umiditate evacuata de sub invelitoare sa fie mult mai mare decat cea ramasa sub aceasta. Principala metoda pentru evacuarea condesului o reprezinta ventilarea acoperisului.

Fluxul de aer prin spatiile proiectate in acest scop se datoreaza celor doua fenomene naturale:

 • actiunea vantului.
 • existenta presiunii termice.

Secventa termica este o miscare a aerului cauzata de diferenta de densitate care rezulta din diferenta de temperatura. Aerul cald si mai usor este impins prin aerul rece si mai greu. Cu cat diferenta de temperatura este mai mare, cu atat este mai mare viteza aerului.

Aerul care intra in spatiul de ventilatie atrage caldura din doua surse: interiorul casei si din razele soarelui.

In timpul noptii si in timpul sezonului rece, caldura vine din interior, iar in timpul zilelor calduroase de vara invelitoarea acoperisului este incalzita de soare si transmite caldura acoperisului.

Fig.1

Fig.2

Cat timp se formeaza condens sub invelitoarea din tigla metalica?

Fig.3

Fig.4

In perioadele reci ale anului si noaptea climatul exterior al unei casei este mai rece decat cel interior. Astfel condensul va fi cel mai adesea format sub invelitoarea de tigla metalica. Acesta va fi in contact cu partea interioara a panourilor de tigla metalica si sipca de lemn pentru o perioada de aproximativ 9-10 luni pe an.

In cazul sistemelor de invelitoare ventilate condensul este transportat in exteriorul sistemului de acoperis si se elimina pagubele pe care acesta le poate crea. (vezi figura cu Descrierea sistemului de ventilare iarna de mai jos).

Pentru ventilarea sistemelor de invelitoare din tigla metalica se folosesc elementele de ventilare(fig. 5) si banda de ventilare coama(fig. 6).

Fig.5

Fig.6

Ce pierzi daca nu ventilezi invelitoarea din tigla metalica?

Asa cum am precizat anterior, datorita miscarii aerului cald (cel mai usor corp din interiorul casei), sub sistemul de invelitoare din tigla metalica se va crea condens. Pe timpul sezonului rece, din cauta rafalelor de vant, o cantitate mai mare de aer rece va patrunde sub invelitoarea acoperisului si din interactiunea cu aerul cald iesit din interiorul casei va rezulta o cantitate mult mai mare de condens.

Daca sistemul de invelitoare nu este ventilat, o parte din picaturile de apa realizate din cauza condensului vor patrunde in structura de lemn ce formeaza stratul suport pentru tigla metalica, iar o alta parte vor ajunge pe folia anticondens si se vor scurge in sistemul de scurgere.

Umiditatea din sipca de lemn va duce la degradarea acesteia. Rezistenta stratului suport pentru tigla metalica va fi diminuata de la an la an. Degeaba achizitionati cel mai bun sistem de invelitoare existent pe piata, daca nu acordati importanta si rezitentei stratului suport. Va veti gasi in situatia in care sistemul de tigla metalica sa fie perfect functional, dar stratul suport sa fie degradat si fixarea invelitorii sa nu mai fie una sigura.

In acest caz pierderea de bani va fi de mult mai mare comparativ cu investitia ce ar trebui facuta in sistemul de ventilare a invelitorii acoperisului.

Fig.7

Fig.8

Studiu de caz pentru un sistem de invelitoare neventilat

Iarna

Afara a nins considerabil si sunt conditii de ger. Sistemul de scurgere si o parte a acoperisului sunt acoperite cu zapada. Faci caldura in casa. Aerul cald se ridica la nivelul acoperisului, iar o parte din acesta va fi transfera in exteriorul casei prin termoizolatie si folia anticondens. Aerul cald interactioneaza cu tigla metalica si se formeaza condensul. Picaturile de apa create ajung fie in structura de lemn, fie pe folia anticondens. Cele ajunse pe folia anticondens sunt transportate spre sistemul de scurgere. Dar acesta este plin cu zapada, deci picaturile de apa vor interactiona cu zapada, se vor transforma in gheata. Cum condensul se va forma pe toata perioada in care in exteriorul casei vor fi temperaturi mai mici comparativ cu cele de interior, stratul de gheata din zona de streasina de sub invelitoare isi va mari in permanenta volumul. Cum o parte a foliei anticondens va fi acoperita cu gheata, ea nu va mai functiona corect. Aerul cald ce ar trebui sa treaca prin folia anticondens in respectiva zona se va transforma in gheata sub folia anticondens, in termoizolatia acoperisului.

Fig.9

Fig.10

Cand afara incepe sa se incalzeasca si zapada si gheata vor incepe sa se topeasca, o parte a cantitatii de apa produse va ajunge (depinde si de calitatea foliei anticondens utilizate si de gradul acesteia de imbatranire) fi in zona sagecului, fie in interiorul casei, fie in sistemul de scurgere. Fapt ce va genera costuri ulterioare pentru remedierea pagubelor create, de asemenea mai mari comparativ cu investitia in ventilarea sistemului de invelitoare.

Instaland elementele de ventilare si banda de ventilare coama condensul va fi in mare parte eliminat, iar cantitatea de condens creata va fi evaporata in cel mai scurt timp.

Descriere sistem de ventilare Iarna : Acoperis ventilat vs Acoperis neventilat

Vara

Afara sunt temperaturi de peste 30o – 35o C. Razele soarelui vor incinge tigla metalica, care poate inamagaziona temperaturi de aproximativ 80o C. Tigla metalica va incalzi aerul de sub aceasta. Cum invelitoarea nu este ventilata sub invelitoare va fi in mare parte o cantitate de aer static. Temperaturile atinse de acesta vor duce la:

 • imbatranirea foliei anticondens si pierderea proprietatilor acesteia (iti recomandam sa te informezi si sa achizitionezi o folie anticondens cu rezistenta la temperaturi de peste +120o C).
 • diminuarea confortului termic din mansarda/pod, din cauza incalzirii structurii acoperisului.

Ventiland sistemul de tigla metalica vei crea un curent de aer pe sub invelitoare care va reduce imbatranirea foliei anticondens si va reduce temperatura din interiorul mansardei/podului cu pana la 2oC.

Descriere sistem de ventilare Vara: Acoperis ventilat vs Acoperis neventilat

Ce vei castiga daca ventilezi sistemul de invelitoare ?

 • Structura de lemn uscata.
 • Folie anticondens cu performante indelungate.
 • Umiditate redusa sub sistemul de invelitoare.
 • Termoizolatie eficienta.
 • Confort termic sporit.
 • Costuri reduse datorita unui acoperis cu o durata de viata mai mare.
 • UN ACOPERIS SANATOS!

Fig.9

Fig.10

Cat de mult vrei sa reziste acoperisul tau?

Fa parte din grupul de #ClientiInteligenti care investesc eficient in durata de viata a intregului acoperis. Contacteaza-ne online, telefonic sau vino in showroomul BDM Roof System din Bucuresti pentru a primi consultanta gratuita si o oferta de pret personalizata pentru ventilarea acoperisului tau. 

UN ACOPERIS SANATOS ITI UREZ!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • 9629 Vizitatori au citit aceasta postare.
 • Daca ti-a placut acest articol apasa
  sau
Adauga un comentariu