Mascota BDM

Evita greselile cand achizitionezi un sistem de invelitoare. Ai 10 strategii pentru a sti cum sa alegi oferta corecta!

DORESC GHIDUL

BDM Roof System - Distribuim tigla metalica Bilka, Budmat, Decra

Promo Ticket Facebook Portofoliu

Folia anticondens – Importanta, rol, parametri de performanta


Postat de: Mircea - Expert BDM Roof System

10 noiembrie 2021

 

Rolul foliei anticondens

 

Folia anticondens este o componenta esentiala pentru sistemele de invelitoare. Constatam ca in procesul de selectie a ofertelor pentru sistemul de acoperis clientii nu acorda foliei anticondens importanta necesara. In general acestia considera ca au facut o alegere mai buna doar in momentul in care au achizitionat o folie anticondens cu o greutate mai mare pe metru patrat. Astfel ei nu iau in calcul ceilalti parametri care definesc calitatea foliei anticondens, parametri mult mai importanti.

folie anticondens

Citind acest articol vei afla functiile, rolul, structura si parametrii de performanta a foliei anticondens. Vei invata cum sa alegi o folie anticondens performanta si ce vei pierde in cazul achizitiei unei folii slabe calitativ.

Functiile foliei anticondens sunt de a:

 • permite evacuarea vaporilor ajunsi in termoizolatia realizata la nivelul acoperisului si de a impiedica patrunderea umezelii.
 • realiza o durabila protectie impotriva patrunderii umezelii (datorate condensului creat sub invelitoare ) in structura materialelor de sub aceasta (scandura, capriori, termoizolatie).

Deci rolul foliei anticondens este de a pastra structura de lemn uscata si ventilata si de a preveni scaderea randamentului termoizolatiei, realizate la nivelul acoperisului.

O folie anticondens slaba calitativ se va degrada mai repede, isi va pierde din functiile initiale. Va permite patrunderea umezelii in structura de lemn a acoperisului si in termoizolatia de la nivelul acoperisului. Umiditatea din structura lemnoasa va grabi putrezirea acesteia. Degeaba achizitionezi o invelitoare cu o durata de viata de peste 50 de ani, daca creezi conditiile degradarii structurii acoperisului.

O folie anticondens performanta poate dubla durata de viata a structurii de lemn.

acoperis-folie-anticondens-bdm

Clasificarea foliilor anticondens

Foliile anticondens pot fi clasificate pe baza numarului de straturi din care sunt compuse:

1) Folii anticondens intr-un singur strat. Este cea mai simpla varianta de folie anticondens. Este extrem de permisiva la vapori, dar in acelasi timp are o rezistenta scazuta impotriva patrunderii umezelii. In ultimii ani acest tip de folie a fost scos din gama de produse ale majoritatii distribuitorilor.

2) Folii anticondens cu 2 straturi. Un strat(pelicula functionala) permite evacuarea vaporilor si ofera rezistenta impotriva patrunderii umezelii. Al doilea strat, ofera protectie peliculei functionale si sporeste rezistenta impotriva infiltratiilor. Folia anticondens in 2 straturi a fost populara in principal datorita pretului scazut. Totusi datorita faptului ca pelicula functionala este protejata doar pe o singura parte, incidentele de deteriorare mecanica a acesteia sunt destul de dese, iar utilizarea acesteia este intalnita destul de rar.

3) Folii anticondens cu 3 straturi. Sunt cele recomandate pentru a fi utilizate in cazul acoperisurilor inclinate. Cele 3 straturi sunt:

  • a.Stratul inferioar – strat din fibre.
  • b.Stratul median – pelicula functionala (cea care asigura evacuarea vaporilor si rezistenta impotriva patrunderii umezelii).
  • c.Stratul superior – strat de fibre.

Cele 2 straturi de fibre au rolul de a proteja pelicula functionala impotriva deteriorarii mecanice, ofera rezistenta la rupere, care poate aparea datorita frecarii foliei anticondens cu suprafata scandurii(care este dura si inegala) si datorita frecarii cu incaltamintea montatorilor, in momentul in care acestia circula pe acoperis.

Cele 3 straturi sunt imbinate prin procesul de laminare care poate fi de tipul: termo-lipire, cu ultrasunete si lipire termica cu adeziv. Cea mai slaba laminare este cea care are in compozitie adeziv. Adezivul va scadea randamentul de ventilare al foliei anticondens. Pentru a imbina straturile foliilor anticondens prin termo-lipire sau ultrasunete se folosesc tehnologii de ultima ora si utilaje performante, al caror cost este unul ridicat.

4) Folii anticondens cu 4 straturi. Sunt la baza folii anticondens cu 3 straturi, carora li s-a adaugat un strat suplimentar de aluminiu. Rolul acestui strat este de a reflecta caldura emisa de sistemul de invelitoare vara si de a spori confortul termic in interiorul casei. Vezi folia Riwega Reflex SK.

Parametri de performanta pentru folia anticondens

Parametri de performanta pentru folia anticondens, care influenteaza calitatea intregului sistem de acoperis sunt:

 • -Etanseitatea la apa.
 • -Rezistenta mecanica.
 • -Permeabilitatea la vapori.
 • -Rezistenta la radiatiile UV.
 • -Rezistenta la temperatura.
 

 

 

Etanseitatea la apa

Hidroizolarea eficienta a acoperisului este unul din factorii principali care influenteaza durata de viata a acoperisului. Daca acest parametru are o cotatie slaba, cotatia celorlalti parametri peste medie nu va proteja acoperisul de procesele de degradare. Prin urmare, vor fi necesare renovari majore intr-un timp mult mai rapid, fata de cat ar trebui.

Etanseitatea la apa a foliei anticondens ofera rezistenta impotriva infiltrarii umezelii in straturile din structura acoperisului(scandura, capriori, termoizolatie). Aceasta rezistenta este data de pelicula functionala din compozitia foliei antiondens. O pelicula functionala de calitate este durabila, eficienta, dar presupune si costuri mai mari.

Etanseitatea la apa este un parametru cheie al foliei anticondens. Este foarte important ca, pe durata procesului de imbatranire a foliei anticondens, aceasta sa asigure rezistenta impotriva infiltrarii umezelii.

Permeabilitatea la vapori

Permeabilitatea la vapori este parametrul care face diferenta intre foliile anticondens utilizate in ansamblul sistemului de invelitoare.

Foliile anticondens cu o permeabilitate la vapori cat mai buna previn acumularea umiditatii in structura de lemn a acoperisului si a termoizolatiei de la nivelul acoperisului (umiditate datorata interactiunii dintre aerul cald din interiorul casei si straturile acoperisului cu o temperatura mai mica).

Permeabilitatea la vapori este caracterizata prin cantitatea de grame de vapori care penetreaza suprafata foliei anticondens( de exemplu, m2), in unitatea de timp (de obicei 24 de ore).

Pentru a face o evaluare corespunzatoare a capacitatilor de difuzie trebuie sa se compare parametrul de rezistenta difuziv al foiliilor anticondens, numit SD. Acesta este exprimat in metri. Permeabiliatatea este mai buna cu cat parametrul SD este mai mic. Foliile anticondens cu o permeabilitate la vapori buna au coeficientul SD incadrat intre 0.015 – 0.03 m. Foliile anticondens care au coeficientul SD mai mare sau egal cu 0.05 m, nu sunt indicate a fi folosite la acoperisuri.

Rezistenta la radiatiile UV

Acest parametru este foarte important, pentru ca indica calitatea materialelor folosite in productia foliei anticondens. Lipsa protectiei impotriva radiatiilor UV va duce la reducerea treptata a parametrilor tehnici ai foliei antocondens, in functie de tipul de expunere si de intensitatea radiatiilor. Din cauza efectului negativ al radiatiilor UV, este important sa se reduca cat de mult posibil expunerea la lumina zilei a foliei anticondens si sa se monteze sistemul de invelitoare. Mai mult, dupa montarea sistemului de invelitoare, este foarte important sa se realizeze izolatia termica de la nivelul acoperisului. Altfel radiatiile UV pot intra in pod/mansarda prin fereastra, fapt ce va dauna intr-o oarecare masura foliei anticondens. Cu cat mai putina expunere la radiatiile UV, cu atat mai bine.

Rezistenta la temperatura

Temperaturile extreme au un impact negativ asupra foliei anticondens, in special cand temperaturile sunt prea ridicate. Aceastea duc la imbatranirea foliei anticondens si pierderea proprietatilor acesteia.

Vara, invelitorile metalice pot atinge temperaturi si de 80°C. Astfel incat este de evitat sa se foloseasca folii anticondens care au o rezistenta la temperaturi de sub 100°C. Foliile care au rezistenta la temperaturi de pana la 70°C, isi vor pierde eficienta in 2-3 ani de zile, fapt ca va duce la infiltrarea umezelii in structura acoperisului si la degradarea acesteia. Vezi aici cum poti mari durata de viata a foliei anticondens.

Rezistenta mecanica

Confortul montajului foliei anticondens este influentat si de rezistenta mecanica a acesteia. Ruperea sau deteriorarea mecanica a foliei anticondens nu reprezinta ceva iesit din comun, datorita metodei prin care se monteaza sistemele de invelitori.

Foliile anticondens durabile si cu o rezistenta mecanica mare vor oferi stabilitate si o durata de viata mare a acoperisului. O folie anticondens cu o rezistenta mecanica scazuta va suferi deteriorari pe durata montajului sistemului de invelitoare. Astfel rezistenta foliei anticondens impotriva patrunderii umezelii va scadea, fapt ce va duce la degradarea structurii de lemn si a termoizolatiei de la nivelul acoperisului.

Actioneaza in cunostinta de cauza!

Iti recomandam sa tii cont de toti acesti parametri cand ai de ales folia anticondens. Este un produs esential pentru durata de viata a structurii de lemn. Achizitionand o folie anticondens performanta iti vei diminua costurile cu intretinerea acoperisului. Dupa 30-50 de ani de la achizitionarea sistemului de invelitoare, e de preferat sa schimbi doar invelitoarea si nu sa fii nevoit sa inlocuiesti si structura de lemn si termoizolatia acoperisului.

In plus, achizitionand o folie anticondens performanta, vei avea un ACOPERIS SANATOS, durabil, care iti va proteja casa pentru mult timp!

folie anticondens performanta

Comanda online sau din showroomul BDM Roof System folii anticondens profesionale

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • 15891 Vizitatori au citit aceasta postare.
 • Daca ti-a placut acest articol apasa
  sau
Adauga un comentariu